AGENT RUS, prins in timp ce SPIONA Baza NATO de la Kogalniceanu

 Curtea de Apel București a dispus, astăzi, măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate națională, a lui Bratislav Zivkovic (42 de ani), cetățean sârb, care ar fi spionat baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
„Admite cererea. Declară ca indezirabil pentru un interval de 15 ani pe pârâtul Bratislav Zivkovic. Dispune ca părăsirea teritoriului României să se facă de îndată. Hotărârea se comunică Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pârâtului și Inspectoratului General pentru Imigrări. Executorie“, se arată în decizia Curții de Apel.

Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații în timp ce culegea informații despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanța), dar și despre sistemul de radare de pe coasta Mării Negre. Sârbul era interesat să obțină informații tehnice despre sistemul de radare de pe litoral (caracteristice tehnice, date amplasament etc.).

„Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste. În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiștilor pro-ruși, alături de alți voluntari ruși, membri ai aceleiași organizații. În cursul anului 2017, Bratislav Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România cu scopul de a întreprinde activități de scurgere de informații, care potrivit cadrului legal constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale”, a declarat consilierul directorului SRI.

Zivkovic locuiește în Bulgaria și trecea frecvent granița în România, ceea ce a trezit suspiciuni. Mai exact, Zivkovic a avut cinci intrări pe teritoriul României, în lunile mai, iulie, octombrie și noiembrie 2017.

Potrivit autorităților române care l-au interceptat, Bratislav Zivkovic a încercat să pună pe picioare o rețea informativă pentru identificarea persoanelor cu acces în facilități militare NATO și SUA, identificarea locațiilor, recunoașterea în teren, studiul de obiectiv și marcarea GPS a pozițiilor obiectivelor vizate.

„Toate acțiunile acestuia derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. Ratislav Zivkovic știe inclusiv să utilizeze sisteme de comunicații criptate și anonimizate”, au explicat în fața magistraților reprezentanții SRI care au cerut ca acesta să fie declarat idezirabil.

Sursa:observator.tv

Loading...

Lasă un răspuns