ALERTA. DANCILA a facut ANUNTUL urias despre salarii!


Premierul Viorica Dancila a anuntat ca, in sedinta de miercuri, Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta pentru a rezolva problemele aparute in salarizarea angajatilor din sanatate, dar si a celor din educatie.

De asemenea, premierul a anuntat alocarea a 10 milioane lei pentru inceperea lucrarilor de refacere a Spitalui de boli cardiovasculare din Iasi, afectat de un puternic incendiu, in luna aprilie.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti ca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta care „sa creeze cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar sa nu obtina venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018” si ca va fi intocmita o procedura de aplicare a reglementarilor in domeniul salarizarii.

„Dupa intrarea in vigoare a reglementarilor ce fac obiectul unei Ordonante de Urgenta care va fi supusa aprobarii in sedinta de guvern de maine, se creeaza cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar sa nu obtina venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018. insa, pentru ca acest lucru sa se intample, managerii unitatilor sanitare trebuie sa aplice in litera legii toate aceste prevederi. Va fi intocmita o procedura de aplicare a reglementarilor in domeniul salarizarii”, a declarat Sorina Pintea, marti, la cursul de perfectionare cu tema „Noutati in domeniul salarizarii si acordarea sporurilor in sistemul sanitar. Aprobarea si modificarea structurilor unitatilor sanitare”, la care au luat parte peste 175 de manageri de spital si directori de resurse umane si salarizare, unde a prezentat reglementarile din domeniul salarizarii in sistemul de sanatate care se aplica incepand cu 1 mai 2018.

In 8 mai, dupa aproximativ douasprezece ore de negocieri cu sindicatele din sanatate, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca s-a ajuns la concluzia ca legea salarizarii si regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv de catre spitale si ca s-a decis modificarea legii salarizarii, fara insa a fi modificata plafonarea sporurilor la 30%. La randul lor, reprezentantii Sanitas au anuntat ca renunta la greva generala programata pentru 11 mai, fiind incheiat un acord cu Executivul.

Documentul prevede, intre altele, acordarea unei sume compensatorii pentru totii angajatii din sistemul sanitar care au inregistrat diminuari de venituri nete fata de nivelul lunii februarie 2018, pastrarea actualelor limite prevazute in Regulamentul de sporuri in vigoare, cu garantarea pragului minim, crearea posibilitatii depasirii procentului de 30% pentru spitalele mono-specialitate, servicii judetene de ambulanta si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, excluderea sporului de garda din calculul pentru stabilirea plafonului de 30% si reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Munca.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea ca modificarile la Legea salarizarii vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu si grila de coeficienti sau alte prevederi ale actului normativ, cu exceptia coeficientului pentru director de ingrijiri, unde se va reveni la forma initiala a legii din iulie 2017, potrivit news.ro.

Loading...