Coreea de Nord a lansat o rachetă care a trecut pe deasupra Japoniei, au anunțat oficialii militari sud coreeni. Guvernul nipon, de asemenea, a confirmat incidentul, care reprezintă o escaladare deosebit de gravă a situației din zonă.

Update ora 01.40: Ministrul de Externe britanic Boris Johnson s-a declarat indignat de această ”provocare nebunească” a Coreei de Nord.

Racheta a fost lansată de lângă Phenian, în jurul orei locale 06.00 (ora 00.00, ora României) și a ajuns deasupra Japoniei 6 minute mai târziu. A traversat sudul insulei Hokkaido și a căzut în Oceanul Pacific, rupându-se în trei bucăți, a transmis televiziunea naționala niponă, NHK.

În total, racheta nord-coreeană a parcurs 2.700 de kilometri și a atins altitudinea maximă de 550 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre o rachetă cu rază medie de acțiune, estimează militarii sud-coreeni și japonezi.

Guvernul japonez a anunțat că racheta a fost detectată și că populația din zonă a fost avertizată prin sistemul J-alert să se adăpostească. Un cameraman amator a filmat momentul în care sirenele au fost declanșate în sudul insulei Hokkaido.

Armata niponă nu a încercat să doboare racheta, deși are tehnica necesară.

Sursa:observator.tv

Nu rata promotiile! VEZI ULTIMELE OFERTE DE LA eMAG! Click aici!

Loading...