ALERTĂ MEDICALĂ în România! ALIMENTUL care a făcut ZECI de MORȚI. Spitalul Fundeni e ca un FRONT de RĂZBOI

O vară ploioasă cum n-a mai fost de ceva ani. O vară care a scos rodul pământului mai devreme și mai bogat, umplând marginile șoselelor cu vânzători de ciuperci, proaspăt culese din pădure. Unii și-au făcut din asta o activitate de familie, mergând împreună cu copiii la cules. Satisfacția unei tocănițe tradiționale, după truda culesului, s-a finalizat tragic pentru câteva zeci de români. O parte au murit, alții încă se luptă, alături de echipe uriașe de medici, să trăiască.

La începutul lunii iulie, o tânără de 18 ani a mers la Spitalul Județean Oradea împreună cu tatăl ei, din cauza unor simptome care anunțau o toxiinfecție. Semnele au apărut la mai puțin de o zi după ce amândoi mâncaseră ciuperci pe care le-au cules din pădure. Nu pentru că nu aveau bani, ci datorită unei tradiții, plus dorinâa de a mânca sănătos. Fata, pe nume Andreea, cât și tatăl ei au fost diagnosticați cu insuficiență hepatică acută, secundară into-xicației cu ciuperci.

O singură ciupercă otrăvitoare a fost suficientă să le distrugă organismul. Tatăl nu a avut putere să lupte și s-a stins, chiar în momentul în care fiica lui era urcată în elicopter pentru a fi transferată la Fundeni, în București, locul unde era singura ei șansă de salvare. Echipa de îngeri de la Fundeni, din echipa profesorului Irinel Popescu, a reușit imposibilul după ce – ca printr-o minune împletită cu tragedie – fata a primit un ficat compatibil de la un puști de 14 ani, spulberat de o mașină.

Au transplantat-o de urgență cu mari eforturi medicale, în special ale anesteziștilor. Problemele grave de coagulare a sângelui, provocate de otrava ciupercilor, au făcut, dintr-o intervenție de transplant dificilă, o intervenție anestezică uimitoare, care va fi consemnată în jurnalele de specialitate.

De acum încolo, pentru Andreea viața va fi mai grea, va afla în curând că tatăl ei s-a stins, că a rămas orfană de ambii părinți. Mama ei a murit și ea, în urmă cu fix un an, din cauza unui cancer agresiv. Și va lua în fiecare zi pentru restul vieții ei o pastilă care să îi ajute organismul să nu respingă noul ficat. Însă, va știi mereu că, deși soarta n-a fost blândă cu ea, alături i-au stat nume grele din lumea medicală, oameni care deși nu o cunoșteau, au luptat pentru viața ei zile și nopți în șir.

După ea, 12 victime noi aduse la Fundeni

Povestea Andreei nu este nici de departe singulară. În ultimele două săptămâni, medicii de la Institutul Fundeni au fost solicitați pentru douăsprezece cazuri de insuficiență hepatică acută prin intoxicație cu ciuperci, dar aceștia consideră că numărul pacienților care nu ajug în spital sau care nu se prezintă niciodată la medic este mult mai mare.

În luna iulie a acestui an s-a observat o creștere foarte mare a intoxicațiilor cu ciuperci salbatice. Pacienții au fost, în special, oameni care trăiesc în satele aflate la riviera pădurilor. Experții atrag atenția că ciuperciile otrăvitoare seamănă foarte mult cu cele comestibile, astfel încât până și un culegător experimentat le poate încurca. Din păcate, toxina conținută de ciuperci este foarte rezistentă la procesare termică. Mai precis, toxina este activă indiferent de modul în care o gătim.

Stabilitatea ei este atât de mare încât rezistă chiar și trei luni dacă este congelată. Este necesară o singura ciupercă otravitoare pentru a omorî pe toți cei care consumă mâncarea care o conține.

Loading...