ALERTA! PSD da MANA LIBERA CORUPTILOR modificand o LEGE IMPORTANTA. Iata ce probleme are cu legea INITIATORUL proiectului


Deputații PSD pregătesc o nouă mutare, după ce săptămâna aceasta, în timp ce toată lumea era cu ochii pe Regele Mihai, PSD a adoptat și ultimele două Legi ale Justiției, și anume, Statutul Magistraților și amputarea legii ANI. Este vorba despre o inițiativă legislativă depusă de 15 deputați, la Senat.

Potrivit ziare.com, inițiativa ar urma sa fie discutata in Comisia Iordache si care ar urma să modifice articolul 12 al Legii 78/2000. Mai precis, parlamentarii PSD pregatesc si modificarea legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Inițiatorul acestui proiect este nimeni altul decât deputatul Andreea Cosma, cea care a fost trimisa in judecata de DNA Ploiesti in dosarul privind vanzarea la preturi subevaluate a unor terenuri ale cazarmii Ciuperceasca. In ianuarie 2017, acest dosar a fost declinat in favoarea ICCJ. Mai mult de atât, aceasta este fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma, condamnat pe fond la 8 ani de inchisoare pentru coruptie.

In actuala forma, articolul respectiv prevede:

„Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

In noua forma, articolul ar urma sa pastreze faptele prevazute la literele a) si b), precum si durata pedepsei, insa va prevedea ca „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:”.

Astfel, se scoate sintagma „sau pentru altul” si se adauga „foloase materiale”, pentru a se preciza clar care sunt beneficiile in cazurile de coruptie.
Cele doua modificari sunt explicate, in expunerea de motive: ” (…) este absurd sa presupunem faptul ca o persoana comite o asemenea infractiune fara nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terte persoane” si ” (…) castigul de imagine, popularitatea ori rezultatul unui scrutin electoral au devenit foloase necuvenite ale unor infractiuni de coruptie sau asimilate acestora, ceea ce este absurd”.

Sursa:bugetul.ro

Loading...

Lasă un răspuns