Generalul Mahmoud Freihat, Seful Statului Major General al armatei iordaniene, avertizeaza ca Statul Islamic (ISIL/Daesh) are o mare influenta asupra centrelor pentru refugiati din Iordania, unde au ajuns si celule adormite ale gruparii teroriste, care ar putea ameninta in curand granitele regatului.

Acesta a explicat intr-un interviu recent acordat BBC Arabic si tradus de Institutul de Cercetare Media pentru Orientul Mijlociu (MEMRI), un ONG cu sediul la Washington, ca taberele de refugiati Rukban si Hadallat, aflate in Iordania, sunt controlate deja de teroristi.

In aceste centre se afla un numar mare de refugiati, circa 100.000, majoritatea veniti din zone controlate de gruparea terorista. Deja aceste centre in care s-au infiltrat jihadisti incep sa serveasca drept rampe de lansare pentru atacuri asupra politiei de frontiera iordaniene, afirma Seful Statului Major General din armata iordaniana.

VEZI SI:TERORISTII Statului Islamic au fost si in Romania. Nimeni nu a stiut de ei. Iata detaliile despre cuplul manipulat de ISIS

Oficialul a mai atras atentia ca, pana nu demult, Iordania a avut deschise granitele cu Siria, insa a trebuit sa le inchida tocmai pentru a preveni astfel de atacuri lansate de gruparea terorista din taberele de refugiati.

Generalul a mai anuntat ca se incearca mutarea tabarei de la Rukban la 4-5 km de granita cu Regatul Hasemit al Iordaniei, din acelasi motiv: pentru indepartarea pericolului.

Goniti din alte zone (cum ar fi, de exemplu, Alepul), jihadistii Statului Islamic nu au de ales decat sa fuga in desertul sirian si apoi catre cele doua centre enumerate, afirma oficialul.

„Multumita lui Allah, suntem pregatiti sa facem fata acestei amenintari pe care am anticipat-o”, a mai spus generalul.

VEZI SI:SERVICIILE SECRETE MOBILIZATE PENTRU SUPRAVEGHEREA TERORISTILOR ISLAMISTI

Circa 300 de iordanieni s-au alaturat gruparilor teroriste Statul Islamic si Jabhat Fath Al-Sham (JFS), cunoscuta pana acum ca Jabhat Al-Nusra, care activeaza in Siria, a mai afirmat Mahmoud Freihat. Mai putini iordanieni s-au alaturat gruparilor teroriste in Irak.

Potrivit oficialului, sunt 1,6 milioane de refugiati sirieni in Iordania, la o populatie de 10 milioane de cetateni iordanieni. Dintre acestia, numai 600.000 sunt inregistrati la Agentia pentru Refugiati a ONU (UNHCR).

Sursa

Loading...
loading...