B1 TV a fost somată de CNA pentru o emisiune din care s-a înţeles că Schwartzenberg ar fi comandat asasinatul lui Codruţ Marta


Televiziunea B1 TV a fost sancţionată cu somaţie publică de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru informare incorectă şi lipsa unei distincţii clare între fapte şi opinii în ediţia emisiunii „Dosar de politician” difuzată pe 21 august 2017, din care s-a înţeles că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este bănuit că ar fi comandat asasinatul lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

În această emisiune, după cum a subliniat Radu Herjeu, invitatul Sabin Orcan a afirmat: „N-au identificat precis pe cei care ar fi comis asasinatul, au identificat însă cine este persoana care a dat comanda asasinatului, ceea ce iarăşi ar fi o premieră juridică. Vă spun sigur că procurorii s-au concentrat în principal pe această variantă a asasinatului şi că în acest moment studiază posibilitatea de a-l aduce pe Elan Schwartzenberg pentru a fi anchetat în România fiind totuşi o infracţiune foarte gravă. Aici nu vorbim de contestatul abuz în serviciu şi nici de alte infracţiuni”.

Emisiunea a fost reclamată de Elan Schwartzenberg prin intermediul avocatului său, care a precizat că moderatorul nu a intervenit nici un moment pentru a solicita invitaţilor probe, pentru a-i întrerupe sau pentru a-i chestiona în privinţa afirmaţiilor „de o gravitate extremă, dar făcute cu valoare de certitudine”.

„Mai mult, chiar radiodifuzorul a recurs la afişarea pe ecran a informaţiilor într-o asemenea manieră încât singura opinie pe care şi-o putea face un telespectator obiectiv rămânea aceea că s-a descoperit (prin urmare este certitudine) că Marta Codruţ a fost asasinat, că asasinii acestuia au fost identificaţi şi că Elan Schwartzenberg este unul dintre aceştia. Sintagma «BREAKING NEWS» adăugată de radiodifuzor informaţiei astfel prezentate a contribuit cu forţa cuvenită la generarea percepţiei în acest sens”, mai arată reclamaţia.

„Ca urmare, informaţia a fost imediat preluată pe flux şi propagată în mass-media ca atare: «Elan Schwartzenberg va fi adus în România. Codruţ Marta a fost asasinat, iar criminalii au fost identificaţi», o simplă căutare pe internet relevând apetitul pentru prezentarea situaţiei în acest mod. (…) Nu este începută urmărirea penală pentru nicio faptă de omor şi că nu este începută urmărirea penală împotriva subsemnatului în legătură cu dispariţia numitului Codruţ Marta. Întrucât înţelegem să rămânem în cadru judiciar pentru lămurirea aspectelor puse în discuţie, considerând că aşa este firesc, precizăm că excede interesului nostru exercitarea vreunui drept la replică”, a continuat reclamaţia.

În cadrul şedinţei CNA, reperzentantul televiziunii a afirmat că în emisiune nu s-a spus că Elan Schwartzenberg este acuzat de crimă.

„S-au formulat nişte scenarii bazate pe informaţiile pe care le aveau pe surse nişte jurnalişti şi s-au comentat informaţii publice, care se cunoşteau. Sunt comentarii. Nu s-a spus în nici un moment că Ellan este acuzat de crimă”, a spus el.

 

Sursa:stiripesurse.ro

Loading...