CAUTARI DISPERATE. Un tanar a fost prins de AVALANSA in Bucegi. S-a gasit doar rucsacul,casca fiind distrusa


Un turist de 30 de ani din Bucureşti a fost înghiţit de o avalanşă care s-a produs în Munţii Bucegi. Tânărul, pasionat de alpinism, mai avea puţin şi ajungea pe Platou, când a alunecat şi a căzut în gol mai bine de 500 de metri, pe Valea Coştilei, declanşând chiar el căderea masivă de zăpadă.

Aseară, salvamontiştii l-au căutat ore în șir, fără rezultat însă.
Cu lopeţi şi beţe, 17 salvamontişti caută la lumina lămpaşelor turistul dispărut. E zăpadă multă, iar operaţiunea este foarte dificilă. Şi extrem de periculoasă, chiar şi pentru salvatori.

Claudiu Vasilescu, Salvamont București: „După o oră de sondat a plecat avalanşa de sus şi a fost cât pe ce să ne astupe şi pe noi. Riscul este mult, mult prea mare să facem astfel de căutări pe timp de noapte. Am luat decizia în unanimitate să abandonăm că, oricum, şansele de supravieţuire ale victimei sunt aproape nule. Şi, mâine continuăm căutările”.

Tânărul de 30 de ani se afla cu patru prieteni în Valea Coştilei, aproape de platoul Bucegi.

Daniel Banu, șef Salvamont Prahova: „Mai avea aproximativ 5 metri până să ajungă sus, pe platou, s-a dezechilibrat, a căzut, şi în cădere a declanşat avalanşa. Care l-a târât sute de metri şi la dus până, bănuim, că încă nu l-am găsit, bănuim că până la 50 de m de refugiul Coştina”.

Doi dintre cei care îl însoţeau au coborât până în locul în care valul de zăpadă s-a oprit, în speranţa că-l vor salva. Acolo s-au întâlnit cu un grup alpinişti şi l-au căutat împreună pe bărbat. Însă nu l-au găsit. Au descoperit în schimb rucsacul şi casca pe care acesta le purtase.

Daniel Banu: „Nu sunt șanse de supraviețuire. Doar o minune poate face acest lucru, să supravieţuiască, deoarece casca a fost găsită bucăţi, rucsacul şi cei doi pioleţi la fel”.

Atât de puternic a fost impactul atunci când muntele de omăt s-a prăbuşit peste el, încât din cască nu a mai rămas mai nimic. Până şi salvamontiştii au fost uimiţi.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe pasionaţii de drumeţii şi de alpinism să nu se mai aventureze în Bucegi în această perioadă, deoarece zăpada este instabilă, iar riscul de producere al avalanşelor însemnat.

Sursa:observator.tv

Loading...

Lasă un răspuns