Ce dau parintii copiilor dar nu stiu ca fac MAI MULT RAU

Majoritatea copiilor si a adolescentilor primesc asa zisul cadou de la parinti, un „drog” la care nu pot renunta. Mai multi medicii sustin ca jocurile pe calculator dauneaza grav sanatatii, devenind chiar un viciu utilizarea frecventa a laptopului, calculatorului sau telefonului.

”În multe cazuri am apelat la un tip de psihoterapie careia i-am adaugat o medicatie ”, spune Laura Nussbaum, medic-sef al Sectiei de psihiatrie pediatrica din cadrul Clinicii de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti a Spitalului „Louis Turcanu” din Timisoara.”Tot mai multi copii primesc de la parinti/rude inca de mici tablete si laptopuri. Astazi, picii au ajuns sa manevreze fara probleme tastatura si mouse-ul înainte de a învata sa scrie cu stiloul la scoala.”

”E adevarat ca accesand noile tehnologii, copilasii dezvolta abilitati dar si aptitudini, numai ca lucrurile trebuie facute cu masura, iar intalnirea cu mediul virtual trebuie amânat cât mai mult cu putinta, iar aceasta atitudine ar trebui sa fie bine-vazuta mai ales de parinti. Calculatorul, tableta si telefonul mobil dau dependent atat celor mari cat si copiilor. Avem foarte multe cazuri de prescolari si scolari care practice au uitat ceea ce inseamna copilarie adevarat si joaca, ei nu isi doresc altceva decât sa se joace pe calculator cat e ziua de mare. Cu cât vârsta la care acestia au acces la calculator este mai frageda , cu atât este mai periculos în ceea ce priveste adictia”, spune medicul din Timisoara.

” Exista cazuri in care dependentii dezvolta anumite ticuri, altii isi schimba comportamentul devenind tot mai agitati. La multi se manifesta anumite probleme mentale sau comportamentale . Au aparut din ce in ce multi copii hiperactivi. Sa nu mai vorbim despre cei care jung sa cantareasca peste greutatea admisa pentru varsta lor din cauza faptului ca refuza sa faca altceva. Pentru acestia nu exista activitati extrascolare si nici dorinta de a petrece timpul in natura. Apoi mai apar si alte probleme din ce in ce mai grave. Copiii fug de realitate si se refugiaza în mediul virtual pentru ca le este mult mai usor sa controleze lucrurile într-un simplu joc. Mai mult, sunt cazuri în care acestia socializeaza doar online, uitand ce inseamna socializarea directa, devenind din ce in ce mai timizi. Sanatatea lor ete amenintata de ritmul vietii care este unul anormal pentru varsta lor. Ei dorm doar câteva ore dupa trei-patru zile de nesomn pe motiv ca trebuie sa termine un nivel de joc. Se ajunge în acea situatie în care copiii nu mai au limite”, spune medical.

Multi vin la un control de specialitate abia când situatia scapa de sub control, iar parintii deja nu mai gasesc solutii:

”Din pacate ajung la medic când s-a instalat deja dependent. Chiulul de la scoala insotit de rezultatele slabe la învatatura sunt semnalele care îi mobilizeaza pe cei mai multi dintre parinti. Exista o psihopatologie destul de urâta de tip maniacal, depresie, agitatie insotita de simptome psihoticechiar stari suicidare sau tentative de suicid”, spune medicul-sef al Sectiei de psihiatrie pediatrica.
”Avem doua-trei cazuri grave in fiecare saptamâna. Patologia este mai greu de recunoscut, iar pacientii vin la medic când totul se agraveaza. Foarte putini vin la timp, cei mai multi apeleaza la specialist abia atunci când copilul nu mai poate fi ajutat de familie. Cu cât se amâna rezolvarea problemei, lucrurile se agraveaza.”
Potrivit specialistului timisorean, vina nu o poarta doar cei mici sau adolescentii ci poate mai mult, o poarta parintii care nu constientizeaza ceea ce fac si nu limiteaza accesul copiilor lor la computer, ba chiar îi neglijeaza, dedicându-si timpul doar situatiei financiare, cu speranta ca banii rezolva toate problemele.De aici si problemele din familie pentru ca multi parinti uita de rolul si statusul lor, lasandu-I pe copii mai multi singuri. Acestia sa nu uitam, au nevoie de multa atentie, doresc sa creasca sii sa se dezvolte in prezenta parintilor. Lipsa de atentie pe care o resimt majoritatea ii face sa se inchida in ei si sa apeleze la vicii precum jocurile pe calculator, fumatul etc.

Conform doamnei doctor, timpul petrecut in fata monitorului ar trebui sa fie de jumatate de ora zilnic, în functie de vârsta. Mai mult, copilul trebuie atras de parinti in anumite activitati, trebuie sa petreaca timp impreuna sis a prinda incredere unii in altii. Important este ca ei sa gaseasca jocul in activitatile cu parintii, sa profite de anii copilariei care au o influenta majora in dezoltarea lor. – Articol de Bianca C.

Loading...

Lasă un răspuns