CEDO a CONDAMNAT DEFINITIV România pentru TORTURĂ

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a respins, ieri, apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în luna mai pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA. Decizia CEDO readuce în discuţie implicarea Laurei Codruţa Kovesi în muşamalizarea acestui scandal, prin tergirversarea anchetei interne pentru stabilirea adevărului, dar şi prin faptul că fosta şefă a DNA ar fi minţit Parlamentul European în perioada în care era Procuror General.

Curtea a dat deja dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică, transmite Agerpres. Nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Vilnius nu au recunoscut până în prezent existenţa închisorilor secrete pe teritoriul lor şi cele două ţări doreau, în consecinţă, să facă apel. Însă judecătorii CEDO au decis în unanimitate să respingă aceste cereri.

România trebuie să plătească 100.000 de euro unui terrorist

Curtea de la Strasbourg a ajuns la concluzia că Abd alRahim al-Nashiri a fost torturat în ţara noastră, iar România va trebui să-i plătească reclamantului despăgubiri de 100.000 de euro. CEDO recomandă, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti să efectueze o anchetă şi să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

CEDO a condamnat autorităţile române şi lituaniene în baza mai multor încălcări: cele privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient. Polonia a fost condamnată de CEDO pentru fapte similare în 2015.

Loading...