CUTREMUR pe scena internațională. ÎNTÂLNIREA SECOLULUI dintre Putin și Kim? Mesaj de RĂSUNET de la Kremlin


Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit, joi dimineața, cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, al Phenian. Discuția dintre cei doi a stârnit un val de ipoteze în presa internațională privind o întâlnire între Kim și președintele rus, Vladimir Putin.

Kremlinul a venit cu primele precizări despre mult-discutata întâlnire Kim – Putin, accentuând că nu se poate vorbi de nimic concludent până în acest moment, conform agenției TASS.
„Este prea devreme să speculăm despre asta”, a afirmat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, când a fost întrebat de jurnaliști despre posibilul summit.

„Nu a fost întocmit încă un raport (pentru Putin -n .r.) de ministrul de Externe privitor la vizita sa la Phenian”, a mai adăugat Peskov.

Se pare că Lavrov i-ar fi transmis un mesaj lui Kim din partea lui Putin.

„Cu siguranță, ministrul a livrat mesajul prezidențial către partea nord-coreeană”, a spus purtătorul de cuvânt, fără să dezvăluie conținutul acestuia.

Serghei Lavrov s-a deplasat la Phenian la invitaţia omologului său nord-coreean Ri Yong Ho, care a întreprins o vizită în Rusia în luna aprilie.

„Am evocat în detaliu situaţia internaţională şi în special problemele ce trebuie rezolvate pentru a ajunge la o denuclearizare a peninsulei coreene, prin crearea unui sistem stabil pentru pace şi securitate”, a declarat Lavrov, citat în comunicatul ministerului rus după întrevederea sa cu Ri Yong Ho.

„Confirmăm ataşamentul nostru pentru cooperarea cel mai strâns posibilă cu Coreea de Nord, în numele reglementării tuturor sarcinilor bilaterale şi internaţionale”, a adăugat Lavrov, potrivit comunicatului.

Vizita lui Serghei Lavrov intervine în plină efervescenţă diplomatică prilejuită de apropierea summitului din 12 iunie dintre preşedintele Trump şi liderul Kim, summit ce pare repus pe şine după ce fusese anulat săptămâna trecută de Trump.

Ultima vizită a unor oficiali ruşi în Coreea de Nord datează din martie, atunci când ministrul rus însărcinat cu dezvoltarea Extremului Orient, Aleksandr Galuşka, s-a deplasat la Phenian pentru a evoca relaţiile economice bilaterale.

Loading...