CUTREMUR pe SCENA POLITICA din ROMANIA! Presedintele IOHANNIS viziteaza maine judetele HARGHITA si COVASNA. PPMT readuce in discutie tema AUTONOMIEI TRANSILVANIEI intr-o scrisoare adresata lui IOHANNIS

Partidul Popular Maghiar din Transilvania, fondat de Lazslo Tokes, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia să iniţieze şi să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrativă.

Preşedintele acestui partid, Zsolt Szilágyi, afirmă, în scrisoarea deschisă, că Transilvania consideră Bucureştiul „un centru corupt şi ineficient de putere” și că „România federală ar fi un stat mult mai eficient decât statul actual”.

„Am convingerea că, şi dumneavoastră aveţi interesul de a reforma în aşa fel relaţiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere, şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara. Acum e greu de crezut că se poate”, a transmis preşedintele PPMT.

Acesta a adăugat că este nevoie de o reformă bazată pe descentralizare, după modelul federal german, care ar face statul român „mult mai eficient”: „O reformă, care ţine cont de regiunile istorice formate de-a lungul secolelor, regiuni, care sunt în stare să se autoguverneze şi să autoadministreze. Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat şi corupt. Din nefericire însă, nu există un dialog sincer şi organizat pe această temă. La fel, cum nu există dialog nici despre rolul, situaţia şi viitorul comunităţilor naţionale autohtone. Comunităţile naţionale şi etnice sunt factori constitutivi al ţării, totuşi legislaţia, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanţe le consideră cetăţeni de rangul doi”.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla în vizită, marţi, în Harghita și Covasna.

Sursa:observator.tv

Loading...

Lasă un răspuns