DECLARATII HALUCINANTE facute de Presedintele UDMR,KELEMEN HUNOR: „2018,an dificil. Sper ca nu vom ATARNA LANGA UN STEAG”


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut o serie de afirmații halucinante, sâmbătă, la Turda, în contextul recentului scandal diplomatic dintre România și Ungaria, declanșat ca urmare a unei declarații făcute de premierul Mihai Tudose la Realitatea TV și înțelese greșit de etnicii maghiari.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a continuat să facă referire la interpretarea eronată a mesajului transmis de premierul Mihai Tudose, cu toate că zilele trecute au fost făcute toate clarificările, transcrierile și traducerile necesare la afirmațiile premierului.
Șeful UDMR a afirmat, sâmbătă la Turda, că speră că „nu vom flutura, nu vom atârna lângă un steag, așa cum am fost avertizați zilele trecute”:

„Sper ca acum, în secolul 21, când, pentru păstrarea identității noastre, vom cere dreptul să decidem liber în privința viitorului comunității noastre, nu vom flutura, nu vom atârna lângă un steag, așa cum am fost avertizați zilele trecute”, a declarat Hunor cu ocazia anivers[rii a 450 de ani de la recunoaşterea libertăţii religioase în Transilvania prin Edictul de la Turda.

De asemenea, Kelemen Hunor a spus că anul 2018 – anul centenarului marii uniri pentru români – va fi unul „dificil”, afirmând că în secolul al XXI-lea minoritatea maghiară luptă pentru a-şi menţine şi apăra identitatea.

În plus liderul UDMR reia apelul la promisiunea neonorată, în opinia sa, făcută maghiarilor în urmă cu 100 de ani, la declarația de unire de la Alba Iulia:

„2018 este un an dificil. Dacă a fost posibil acum 450 de ani să se ia o decizie care să rezolve o problemă fundamentală, problemă care a generat conflicte serioase la acel moment, pe bună dreptate ne punem întrebarea: ca moștenitori ai valorilor transilvane, putem avea o influență importantă asupra celor care astăzi cred că unei comunități nu trebuie să îi fie acordate libertățile fundamentale care îi permit alegerea liberă a păstrării identității sale lingvistice și culturale. Nicio comunitate nu va avea mai puțină libertate, chiar dacă ar permite celeilalte comunități să beneficieze pe deplin de drepturile sale – așa cum ne-a fost promis și nouă, maghiarilor din Transilvania, acum 100 de ani”.

Jurnalistul Realitatea TV Rareș Bogdan a făcut lumină în cazul declarației controversate a premierului Tudose din emisiunea „Jocuri de Putere” de miercuri. Mihai Tudose s-a referit la oamenii și instituțiile aflate în subordinea sa, nu la etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc, precizează Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan este de părere că, pe fondul unei înțelegeri greșite a limbii române și a exprimării plastice a premierului, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria l-a convocat „complet aiurea” pe ambasadorul României la Budapesta în această dimineață.

Amintim că, miercuri, Mihai Tudose a declarat, la Realitatea TV, că „fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toți cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”.

Sursa:realitatea.ro

Loading...

Lasă un răspuns