Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a publicat motivarea deciziei de excludere din cler a lui Cristian Pomohaci. Mitropolia Ardealului explică excluderea lui Cristian Pomohaci: Abateri morale şi canonice, printre care ”declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”.Sancţiunea de eliberare din demnitatea preoţească şi trecerea în starea de laic s-a aplicat de instanţa bisericească de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci în urma completării şi rejudecării Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a reţinut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice”, precizează reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestora, abaterea morală la care se face referire este ”tentativa de săvârşire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat şi făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot şi care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

Prima dintre abaterile canonice este ”denaturarea cu bună ştiinţă a Sfintei Liturghii, aducându-se atingere învăţăturii dogmatice, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influenţă neoprotestantă”.

Pomohaci este acuzat, de asemenea, de ”neascultare faţă de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare şi statutare şi a tuturor ordinelor şi dispoziţiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă”, dar şi de ”denigrarea Bisericii prin declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”.

”Sancţiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apăra morala, doctrina şi rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii şi, în acelaşi timp, de a acorda acestuia şansă la pocăinţă şi îndreptare”, mai spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Aceştia reamintesc că decizia este definitivă, dar, dacă-şi doreşte iertare, fostul preot trebuie să dea dovadă că ”de la pronunţarea sentinţei, a rămas ascultător Chiriarhului său şi a dat dovadă de pocăinţă şi îndreptare timp îndelungat”.

Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Destituirea din slujirea clericală are aceleaşi consecinţe dogmatice şi canonice la fel ca şi caterisirea. Cel destituit nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ţinuta clericală, de a folosi veşminte preoţeşti şi de a face slujbe, de a fi duhovnic şi de a săvârşi rugăciuni.

Singura deosebire dintre caterisire şi destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel demis are posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, iar activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancţiunea Consistoriului.

”În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârşirea abaterilor pentru care a fost sancţionat sau a altor abateri şi mai grave, instanţa bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane”, mai precizează reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Cristian Pomohaci, ce este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Sursa:observator.tv

ULTIMA ORA: BATAIE IN DIRECT! VEZI AICI VIDEO DE LA PROTESTUL DIASPOREI DIN PIATA VICTORIEI!

Loading...