Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de miercuri a Guvernului, iar actul normativ va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii.

Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”, informează News.ro

Şedinţa de Guvern este programată de la ora 15.00, iar principalele măsuri cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care ar urma să fie adoptată de Cabinetul Tudose sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Anunţul privind adoptarea acestor măsuri în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost făcut de către premierul Tudose marţi. Iniţial, şedinţa de Guvern în care urmau să fie adoptate noile măsuri fiscale era programată vinerea trecută, dar a fost amânată pentru luni, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Social şi Economic, luni având loc o nouă amânare.

„Marea revolu’ţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Dragnea a spus că „niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului”, în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că „au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că „închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele”.

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut, la rândul lui, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Mai mult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind transferul acestor contribuţii în sarcina salariaţilor se vor face vinovaţi de infracţiune, acest lucru urmând să fieprevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau într-o lege ulterioară.

La rândul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scăderea semnificativă a încasărilor la buget. Soluţia găsită de Guvern a fost acordarea unor compensări de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunea că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea de la Guvern.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru măsurile fiscale anunţate, afirmând că se vor transforma într-o bulversare fiscală şi că „vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei – limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Sursă: News.ro

Nu rata promotiile! VEZI ULTIMELE OFERTE DE LA eMAG! Click aici!

Loading...