Dragnea și Vâlcov au dus România pe marginea prăpastiei!Se CONFIRMA. Deficitul bugetar A EXPLODAT

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB, nivel care pune în pericol posibilitatea de încadrare în ținta anuală de 3%. Creșterea veniturilor, cu peste 12%, a fost cu mult depășită de avansul de 19% al cheltuielilor. Sumele cheltuite de guvern au crescut cel mai mult pentru salarii și dobânzi. Două treimi din din banii cheltuiți de stat merg în salarii și asistență socială, scrie Profit.ro.

Evoluția agravează și mai mult situația finanțelor publice, după ce și în execuția anterioară, la finele luni mai, deficitul continua să se adâncească la 0,88 din PIB, respectiv 8 miliarde de lei, de trei ori și jumătate mai mult decât în perioada similară a anului trecut și în luna mai, în condițiile unui avans al cheltuielilor de două ori mai rapid decât al veniturilor. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, veniturile bugetului general consolidat din primul semestru, în sumă de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut într-un ritm mult mai mare decât veniturile, cu 19%, până la 147,01 miliarde lei. Aproape două treimi din cheltuieli a mers către salarii și asistență socială.

Cheltuielile de personal au fost de 41,34 miliarde de lei, cu 24,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate bugetarilor. Și cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut, la 18,28 miliarde de lei, avansul fiind de 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile au urcat și ele, cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 3,73 miliarde de lei, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%.

Creștere de peste 20% la dobânzi

Cheltuielile cu dobânzile devin tot mai împovărătoare pentru buget. În primul semestru, statul a plătit dobânzi de 7,36 miliarde de lei, în creștere cu 21,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB. O cauză a avansului a fost și cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

O treime din cheltuieli merge pentru asistență socială

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,9%, la peste 50 de miliarde de lei, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei și de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin C.N. Poșta Română S.A., precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Loading...