ESTE fara PRECEDENT! ANUNT BOMBA despre PENSII. Avem BREAKING NEWS!

Conducerea APAPR, audiată în Comisia Economică din Senat, a prezentat câteva date care arată cum statul nu și-a respectat obligațiile asumate în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Astfel, în cei 10 ani de la înființare, din cauza nerespectării legislației inițiale, românii au în conturile personale sume mai mici cu 12,9%, ceea ce înseamnă contribuții nevirate în sumă de 1,1 miliarde de euro.

Legea nr. 411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.

Datele au fost prezentat astăzi în cadrul Comisiei Economice din Senatul României de către Iulius Postolache (preşedintele APAPR), Andreea Pipernea (vicepreşedintele APAPR) şi Radu Crăciun (membru în Consiliul Director APAPR), care au dat curs invitaţiei trimise de Florin Cîţu, preşedintele Comisiei din Senat.

Conform datelor prezentate de reprezentanţii APAPR, la finele lunii februarie, ultimele date disponibile, valoarea contului mediu la Pilonul II era de 5.999 de lei (aici sunt incluse şi conturile goale sau cele cu puţine contribuţii), în timp ce valoarea contului mediu activ, adică un cont care este alimentat lună de lună, a ajuns la 11.475 de lei.

„Circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale ]n valoare de peste 10.000 lei”, se mai arată în prezentarea APAPR.

Randamentul investiţional al Pilonului II, pe baza VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) mediu, pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent, potrivit APAPR.

”Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde lei în februarie 2018. Din această sumă, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut de participanţi prin investirea banilor lor”, se arată în prezentare.

APAPR a subliniat că 92% din activele de circa 9 miliarde euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, iar 75% din active sunt investite în obligaţiuni şi piaţă monetară.

”La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de Pilon II deţin circa 1,9 miliarde euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate. (…) Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participaţii de până la 20%-25% în cadrul ofertelor”, se mai arată în prezentare.

 

Sursa:capital.ro

Loading...