fares-794x520

Menta, teiul sau gălbenelele și tot restul de plante introduse în plicurile mărcii Fares sunt cumpărate inclusiv de la persoane care le culeg în perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide și tocate alături de insecte și rozătoare înainte să ajungă în plicurile de ceai, conform mărturiilor unor foști angajați ai companiei din Orăștie. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a acordat amenzi și confirmă în parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. În schimb, compania susține că toate inadvertențele au fost minore și aparțin trecutului.

Secretele preparării ceaiului la plic sau de tip capsulă de la cea mai mare fabrică de gen din România, Fares din Orăștie, județul Hunedoara, ne-au fost dezvăluite de angajații companiei care doresc să atragă atenția asupra unor nereguli care pot afecta sănătatea populației.

Grupul de firme Fares din Orăștie, cunoscut și sub vechiul nume de Plafar, este unul dintre liderii de vânzări ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marcă de încredere. Societățile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se laudă că oferă clienților unul dintre cele mai naturale și sănătoase ceaiuri. Însă cel puțin o parte din foști angajați susțin că nu e chiar așa.

Unul dintre foștii salariați ai Fares a decis să vorbească despre ce se întâmplă în fabrică. Mai mult, el a făcut fotografii acolo, în perioada în care a lucrat la Fares, însă a dorit să-i protejăm identitatea. Sursa noastră a avut acces la toate informațiile companiei privind procesul de producție și ne-a prezentat zeci de filmulețe și fotografii care par să confirmă dezvăluirile.

“Plantele sunt cumpărate des de la localnici care le culeg în poale de pe marginea drumului și le transportă la fabrică în perdele, în saci murdari sau cearceafuri vechi”, ne spune sursa noastră. Legal, ar trebui folosiți doar saci de unică folosință sau în bălii igienizate.

dsci0024-2-1024x768

Reprezentanții companiei ne-au transmis însă că nu se poate verifica modul de recoltare, ci doar dacă aceste plante respectă condițiile de calitate la recepție: “noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar faptul că aceste plante respectă condițiile de calitate la receptie. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia primă poate fi acceptată în firmă sau nu. În măsura posibilităților, colaborăm în principal cu furnizori tradiționali”.

VEZI SI: REVOLTATOR: 6 TONE DE BRANZA EXPIRATA DIN 2012 GASITE DE POLITISTI!

După încheierea procesului de achiziție al ierburilor, unul dintre secretele ceaiului natural la plic este reprezentat de faptul că plantele sunt tratate cu chimicale, insecticide și raticide în special, aceasta fiind o procedură general aplicată în industria de specialitate. Practic, plantele de ceai sunt tratate ca și cerealele cu astfel de substanțe toxice. Însă, după ce se aplică “otrăvurile”, “plantele nu sunt lăsate opt zile la aerisire pentru a permite eliminarea gazelor toxice folosite din plantele naturale care ajung în cana cu ceai la plic”, ne mai spune insiderul.

Depozitarea, în mizerie
Plantele de ceai sunt aruncate pe jos în depozite insalubre, unde gazdele sunt șobolanii. Pentru a-și sprijini declarațiile, fostul angajat ne-a pus la dispoziție filmulețe și fotografii din mai multe zile în care se văd saci mizerabili în care sunt plante, ierburi aruncate pe ciment, călcate în picioare.

20141002_183720-1024x576

În legătură cu acest aspect, conducerea companiei din Orăștie susține că o parte din ierburi au fost lăsate în depozite mizerabile din cauza ritmul ridicat al producției. “În vârful de sezon de achiziție s-au folosit depozite neînregistrate. Modul in care au fost utilizate aceste spatii nu a fost cel dorit de noi și ne asumam responsabilitatea de a nu fi controlat mai în amănunt activitatea gestionarului raspunzător de ele”, ni s-a transmis de la Fares.

VEZI SI: REVOLTATOR! Un magazin romanesc vinde CARNE cu VIERMI in Marea Britanie – VIDEO

Conducerea grupului de societăți comerciale ne-a mai transmis că acest gestionar a plecat din proprie inițiativă din cadrul firmei, în luna ianuarie. “Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul derulării inventarului declanșat de societate în gestiunea lui în urma unui furt din respectiva gestiune”, au mai punctat reprezentanții grupului de firme.

Insectele și șobolani, la tocat
După folosirea subtanțelor toxice, insectele și șobolanii din plante, uciși de gazare, sunt îndepărtați manual de echipe de 5 -6 muncitori. Este imposibil să fie găsite manual toate insectele și rozătoarele, conform celor văzute de fostul angat la fața locului. Astfel, plante ca menta, galbenele etc sunt introduse la tocat alături cu insecte și șobolani. “În plic și capsule, cumpărătorul nu-și poate da seama de conținut”, ne mai spune insiderul.

13041120_1699016163685788_5985770952252394147_o-copy-1024x768

Controlul produselor
Compartimentul Control Tehnic se rezuma să ia lua probe de umiditate și a acorda o categorie de calitate plantelor. Calitatea plantelor se face vizual, iar a produsului final – vizual și organoleptic. Se prepară câte o infuzie din fiecare sortiment și se gusta de către o persoana din compartimentul de control tehnic. În cazul produselor noi, verificarea o face șeful comportamentului de cercetare.

În legătură cu acest aspect, reprezentanții Fares ne-au asigurat că se fac teste mult mai aprofundate. “Toate loturile de materie primă și produs finit sunt supuse aceleiași proceduri de control. Acestea se analizeaza conform specificatiilor tehnice de calitate, se emit buletine de analiza și se pastreaza inregistrari in registrele specifice in departamentele de Controlul Calitatii. Aceste buletine de analiza sunt disponibile in cadrul comportimentului nostru de control”.

VEZI SI: ALERTA! ANSVSA AVERTIZEAZA: „Am gasit E-Coli in mici, carne tocata si cas”. Trimite mai departe acest mesaj

Cu toate acestea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu ne-a putut confirma valabilitatea analizelor. “Operatorul economic are autorizat un laborator uzinal, analizele pe care le efectuează sunt cele asumate de producător, conform standadelor proprii de firmă. S-a dispus evaluarea specifică a activității laboratorului”, sunt informațiile oferite de instituția de control.

Siguranța Alimentelor confirmă, în parte, neregulile
Pentru a verifica dezvăluirile insider-ului despre secretele producției infuziilor de ceai consumate de o mare parte din populație, am aflat că și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin direcția din Deva, a constat în acest an nereguli la Orăștie.
“În perioada 22-24 martie s-a efectuat o acțiune de verificare și s-au identificat mai multe neconformități, pentru aceste aspecte fiind dispusă sigilarea spațiilor în cauză cu reținerea oficială a materiilor prime, până la stabilirea măsurilor ce se impun, suplimentar fiind aplicată o sancțiune contravenționașlă de 9.000 de lei”, ne-au precizat reprezentanții instituției.

Conducerea ANSVSA ne-a transmis că în urma verificărilor au fost distruse 179.094 kilograme de materii prime plante uscate și 10.368 bucăți ambalaje de uz alimentar. Operatorul a mai fost sancționat și cu amendă de 12.000 de lei.

Fares: Parametri normali de siguranță
“Au existat controale ANSVSA si DSVSA. Fluxul de producție nu a fost afectat, acesta se desfășoară în parametrii normali de siguranță pentru consumatori, iar produsele destinate consumului dețin toate aprobările și avizele necesare. Produsele din spațiile de depozitare neînregistrate au fost distruse sub supravegherea DSVSA, la solicitarea noastră, pentru eliminarea oricăror suspiciuni”, susțin reprezentanții firmei.

Răspunsuri complete oferite de reprezentanții Fares la întrebările adresate

1. În ultimii doi ani, firmele din grupul Fares au cumpărat plante destinate ceaiurilor de la persoane care nu l-au recoltat în condiții de igienă și a căror proveniență, este vorba de cea a plantelor, nu o puteți verifica?

Răspuns:
Procesul de achiziție se face din plante de cultura proprie, de la direcții județene Romsilva, din importuri și de la persoane care se ocupă cu colectarea de plante.
În niciunul dintre aceste cazuri, noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar putem impune ca aceste plante să respecte condițiile de calitate la recepție. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia prima poate fi acceptată în firma sau nu. În masura posibilităților, colaboram în principal cu furnizori tradiționali.

VEZI SI:Shaorma facuta in ligheane murdare si carne veche cu fire de par! Mizeriile pe care unii le mananca de la fast-food

2. A depozitat Fares plante de ceai în depozite neomologate, care nu sunt igienice, alături de șobolani?

Răspuns:
În varful de sezon de achiziție s-au folosit depozite neînregistrate. Modul în care au fost utilizate aceste spații nu a fost cel dorit de noi și ne asumăm responsabilitatea de a nu fi controlat mai în amănunt activitatea gestionarului răspunzator de ele.
Acest fapt a fost exploatat de respectivul gestionar care a pornit o campanie de denigrare, postând poze care prezintă un haos creat deliberat cu scop de defăimare.
Fostul gestionar a plecat din proprie inițiativă din cadrul firmei, în luna ianuarie. Acest lucru s-a intamplat pe parcursul derulării inventarului declanșat de societate în gestiunea lui în urma unui furt din respectiva gestiune.

dsci0006-1024x768

3. Laboratorul dumneavoastră testează calitatea ceaiurilor? Ne puteti oferi rezultatele unor analize din anul 2014, luna octombrie? Asta pentru a prezenta publicului date concrete.

Răspuns:
Toate loturile de materie prima și produs finit sunt supuse aceleiasi proceduri de control. Acestea se analizeaza conform specificatiilor tehnice de calitate, se emit buletine de analiza si se pastreaza inregistrari in registrele specifice in departamentele de Controlul Calitatii.
Aceste buletine de analiza sunt disponibile in cadrul comportimentului nostru de control.
In luna la care faceti referire a existat o alerta europeana la un lot de plante provenit de la un furnizor european de prestigiu. In urma acestei alerte loturile de produse neconforme ce contineau respectivul lot de materie prima au fost retrase de pe piata sub supravegherea DSVSA si distruse in mod corespunzator.

4. Ați fost controlați de ANSVSA și s-au constat nereguli. Cum comentați neregulile depistate de ANVSA?

Raspuns:

În urma sesizărilor făcute de persoana in cauza, au existat controale ANSVSA si DSVSA. Fluxul de producție nu a fost afectat, acesta se desfășoară în parametrii normali de siguranță pentru consumatori, iar produsele destinate consumului dețin toate aprobările și avizele necesare.

Produsele din spatiile de depozitare neinregistrate au fost distruse sub supravegherea DSVSA, la solicitarea noastra, pentru eliminarea oricaror suspiciuni. Am solicitat acest lucru cu toate ca probele prelevate si analizate in laboratoare externe autorizate nu au indicat depasirea nivelului admis de incarcatura microbiologica, aratand ca depozitarea nu a afectat calitatea materiilor prime.
Au fost aplicate amenzi si s-a stabilit un plan de masuri care este in curs de derulare.
Subliniem din nou faptul ca principala neconformitate au fost depozitele mai sus mentionate.

5. În filmulete primite la redacție, muncitorii dumneavoastră apar în imagini cum calcă plantele de ceai cu incălțările cu care vin și pleaca de la muncă. Cum se poate acest lucru, ați aplicat sancțiuni pentru asa ceva?

Raspuns:

Activitatea curentă și procedurile de lucru, daca sunt respectate, nu permit sa se intample asemenea lucruri decat de persoane direct interesate sa denigreze firma. Noi, ca si companie, nu puteam ști în permanență ce s-a intamplat în spațiile gestionate de respectivul angajat, ce materiale se pot face cu rea intenție în diferitele spații ale societății și în diferite momente, de către persoane rău-voitoare. Pentru a evita pe viitor organizarea unor acțiuni premeditate de denigrare a firmei s-a instalat un sistem video în prezent functional, pentru supravegherea permanentă a tuturor spațiilor de producție.
In mod normal, persoana care a realizat aceste filmulețe și le-a deținut fără sa anunte in timp util compania, este părtaș la aceste fapte criminale.
Sursa

loading...

Comentarii

comments