Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o propunere legislativă potrivit căreia medicii rezidenţi vor putea să efectueze gărzi începând cu anul I de pregătire de specialitate, devansând astfel actualul termen, care le permitea efectuarea gărzilor abia din anul III.

„Începând cu anul I de pregătire de specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul, cu excepţia liniei I de gardă şi în afara programului normal de lucru. Activitatea rezidenţilor incluşi în linia de gardă se desfăşoară pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă”, se arată în propunerea legislativă.

Ei vor fi plătiţi corespunzător pentru efectuarea gărzilor. Potrivit actualei legislaţii, gărzile pot fi făcute de către rezidenţi abia din anul III.

Rezidenţii vor putea efectua gărzi şi în linia I, începând din anul al III-lea, faţă de anul al IV-lea, cum este în prezent.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul Tudor Ciuhodaru, în 2015, şi a fost iniţial respins de Senat, însă Camera Deputaţilor a decis adoptarea.

Iniţiativa a fost votată cu 233 „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 40 de abţineri şi va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa: News.ro

Nu rata promotiile! VEZI ULTIMELE OFERTE DE LA eMAG! Click aici!

Loading...