LEGE: Soferii care au amenzi vor rămâne fără permis dacă nu le achită în cel mult o lună. Ce parere aveti?

Şoferii care nu-şi achită amenzile în decurs de 30 de zile ar putea rămâne fără carnet. Aşa prevede o propunere legislativă depusă de un deputat PSD.

Concret, propunerea, care completează articolul 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede că şoferii auto care primesc amenzi pot recupera permisul de conducere doar dacă prezintă o dovadă a plăţii amenzii.

Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.

În acest moment, o contravenție rutieră se prescrie după 5 ani, însă legea spune că acest lucru se întâmplă la împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda. De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 20 septembrie 2017, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2022. Totuși, dacă între timp eşti notificat în scris să plăteşti amenda, atunci termenul de prescripţie de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări şi nu de la data aplicării amenzii.

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă. Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, informează Adevarul.ro

Măsura amintită este catalogată ca una destul de dură, iar inițiatorul proiectului a declarat că se gândește să schimbe textul, pentru ca perioada de 30 de zile să se transforme în 60 de zile.

Loading...