MAREA PROMISIUNE! Anunț CAPITAL pentru MILIOANE de români

Miercuri, într-o conferință de presă, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat asigurări că prin noua Lege a pensiilor nicio pensie nu va scădea. Aceasta a mai explicat că în cazul în care o pensie va fi mai mică în urma recalculării se va plăti pensia deja aflată în plată.

Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, după cum urmează: în anul 2019, 1265 de lei, în anul 2020, 1775 de lei, iar în 2021, 1875, adică suma aferentă VPR nou introdus 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții (…) Nicio pensie nu va scădea, după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare”, a declarat ministrul Muncii.
Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vor fi introduse masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată, acordându-se câte 0,25 de puncte.

Va fi redusă vârsta de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosebite. Pentru un an de muncă în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale, vârsta se reduce cu 6 luni. De asemenea, se majorează cu 25% punctajele lunare pentru persoanele nevăzătoare.

Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR):

* 1.265 de lei în 2019;

* 1.775 de lei în 2020;

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge, așa cum este precizat și în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării Programului de Guvernare. De altfel, reamintim că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS și CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016.
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet.

 

Loading...