MEDIC CELEBRU,CONDAMNAT LA INCHISOARE pentru LUARE de MITA si SPALARE de BANI

Dănuţ Căpăţână, fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea unei infracţiuni de spălare de bani şi a cinci infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar, Constantin Virgil Ivan a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare.

De asemenea, societăţile Picus Consulting SRL şi Performance Profile SRL au fost obligate la plata unei amenzi penale de 450.000 lei.

Fostul manager a fost trimis în judecată de DNA în august 2016, alături de Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi, precum şi persoanele juridice SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuţ Căpăţână) şi SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL, având ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţână).

Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 – mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpăţână a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei, din care a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei.

„Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul SC Picus Consulting şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai acestuia, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de reprezentanţii societăţilor care au încheiat contracte cu spitalul în conturile SC Picus Consulting şi al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive”, susţin procurorii.

DNA precizează că, din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, peste 4,7 milioane lei au provenit de la Virgil Ivan, fiind remişi în perioada iulie 2009 – mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate.

„Căpăţână şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate cu activitate în domeniul medical, el a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Virgil Ivan, menţinerea unui contract încheiat anterior între firmă şi SC Picus Consulting, prin care Căpăţână îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpăţână se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care spitalul le emitea către această firmă şi că imaginea societăţii va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa”, mai spune DNA.

Ulterior, în perioada 2010 – 2011, activitatea infracţională a lui Căpăţână s-a extins, el propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii contractelor cu spitalul, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestora.

„Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională. Iniţial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din 2011, el a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie. Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate) „, mai arată procurorii.

Contractele de consultanţă încheiate de Căpăţână cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme, menţionează DNA.

Sursa:realitatea.net

Loading...

1 comentariu

  1. Pingback: MEDIC CELEBRU,CONDAMNAT LA INCHISOARE pentru LUARE de MITA si SPALARE de BANI - Ialomita.net

Lasă un răspuns