ALERTA. Moment FĂRĂ PRECEDENT în istoria Parlamentului: inițiatorul legii NU votează proiectul legii


Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană a votat în plen împotriva modificărilor la Codul Silvic, proiect legislativ pe care chiar ea l-a inițiat în calitate de deputat. Doina Pană a recunoscut chiar ea în fața plenului Camerei Deputaților că este o situație unică în istoria parlamentului ca un inițiator să anunțe că votează împotriva propriului proiect de lege, însă că un amendament făcut peste capul ei în comisiile reunite de agricultură și mediu, care permitea licitația pe picior direct din pădure, ar fi dat peste cap întreg proiectul.

„Vă vorbesc în calitate de iniţiator şi probabil este ceva unic în Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze iniţiativa legislativă. În momentul în care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă lemnul de foc ieftin pentru populaţie. E o criză a lemnului de foc. Noi nu vorbim de faptul că nu găsim lemn de foc, găsim dar depinde la ce preţ.

România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamnă pe picior. Odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să facă cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers şi am zis că dacă în UE doar 15% se mai licitează pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem şi noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitaţie la agenţii economici, ci să asigurăm lemnul de foc direct spre populaţie”, a susţinut Doina Pană în plen.

Concret, Pană vrea eliminarea acestui amendament, astfel încât arborii vii să nu mai poată fi licitați. La articolul 59 alineatul (51), literele a) şi b) ale alineatului (52) şi alineatul (55), se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(51) Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine:

a)prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii;

b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră;

c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior.

Loading...