NASA pregateste un PROIECT ISTORIC in scopul devierii traiectoriei unui ASTEROID DEVASTATOR pentru PAMANT


Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat lansarea unui proiect ce vizează devierea traiectoriei unui asteroid, în încercarea de a evita impactul Terrei cu un asteroid ce ar putea fi devastator pentru Pământ.

Noul proiect, denumit DART (Double Asteroid Redirection Test), este primul mare test care va devia un asteroid.

În prezent, cei mai mari asteroizi nu rerpezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult de 90% dintre obiectele cereşti mai mari de un kilometru sunt deja identificate, studiate, şi niciunul dintre ele nu reprezintă o ameninţare în secolele următoare. Adevărata problemă o reprezintă obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru, însă mai mare de 140 de metri. Doar 25% dintre ele au fost reperate. Potenţialul lor de distrugere este considerabil, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Potrivit proiectului DART, în 2020, Nasa va trimite un motor spaţial de 300 de kilograme spre doi asteroizi care se rotesc unul în jurul celuilalt, Didymos B şi Didymos A. Cel mai mare, Didymos A, măsoară în diametru 800 de metri. Luna sa, supranumită Didymoon, are un diametru de 170 de metri. Aceasta va servi drept ţintă. DART îl va lovi în 2020, cu o viteză de 6 km/secundă pentru a devia Didymoon de pe orbita sa iniţială, modificându-i viteza. Proiectul misiunii ar fi de 200 de milioane de euro, însă oamenii de ştiinţă lucrează la un proiect mai puţin costisitor. Noul proiect va fi depus în 2019, pentru ca lansarea să aibă loc între 2022 şi 2024.

Sursa:Observator tv

Loading...