ORA 20 – Ceremonia de la Ateneu. România preia, oficial, preşedinţia Consiliului UE

Oficialii de la Bruxelles au ajuns la București, pentru preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră. De la ora 20:00, la Ateneu va avea loc un concert la care participă Jean-Claude Juncker, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi cei 28 de comisari europeni.

În acest context, autoritățile au luat măsuri de securitate extraordinare și au impus restricții în trafic. De asemenea, un protest este anunțat în centrul Bucureștiului.Preşedinţii Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker, Consiliului European – Donald Tusk, Parlamentului European – Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE, printr-un eveniment organizat, joi seară, la Ateneu.

Simultan cu ceremonia la care vor rosti discursuri premierul Viorica Dăncilă şi oficialii europeni, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura „Vrem Europa, nu dictatură!„, în intervalul 19:00 – 22:00.

„Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (preşedinţii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea preşedinţiei rotative de către România. Vor fi prezenţi Donald Tusk (Preşedintele Consiliului), Antonio Tajani (Preşedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei). Alături de toţi ceilalţi decidenţi ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independentă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public”, spun organizatorii manifestației, organizațiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România.

Aceștia anunţă că îi aşteaptă în Piaţa George Enescu pe cei care înţeleg că dreptul de a munci şi a învăţa în Europa, creşterea nivelului de trai al populaţiei în ultimii 10 ani, dezvoltarea societăţii româneşti în ultimul deceniu, situaţia agriculturii românesti, infrastructura, spitalele şi şcolile cu un nivel acceptabil, drepturile omului, statul de drept şi justiţia independentă, depind de apartenenţa la UE şi care consideră că „atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperităţii şi stabilităţii României, cetăţenia europeană ne oferă protecţie împotriva posibilelor abuzuri ale statului, dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinţii noştri nu au beneficiat”.

Prticipanţii sunt îndemnaţi că vină cu cu steagurile României şi ale UE. La manifestaţie şi-a anunţat prezenţa şi filozoful Mihai Şora, participant constant la protestele faţă de actuala guvernare.

Loading...