În China, unde partidul communist controlează total presa, au apărut, într-o publicaţie de stat din oraşul Jilin, situat în apropierea graniţei cu Coreea de Nord, o pagină cu sfaturi de prim ajutor în cazul unui atac cu arme nucleare sau al unei explozii nucleare.

Articolul apărut pe o pagină întreagă din publicaţia Jilin Daily din China, care nu face referire direct la posibile atacuri din partea Coreei de Nord sau a oricărui alt stat, explică, potrivit Agerpres, modul în care armele nucleare diferă de armele tradiţionale şi recomandă populaţiei cum să se protejeze în cazul unui atac.

Armele nucleare pot provoca distrugere în cinci feluri: radiaţii luminoase, suflul exploziilor, radiaţii nucleare în stadiu incipient, pulsaţii electromagnetice nucleare şi poluare radioactivă, se arată în articolul citat, potrivit căruia primele patru elemente ucid instantaneu. Cei care se află afară în timpul unui atac nuclear ar trebui să se ascundă într-un şanţ, să-şi acopere porţiunile de piele expuse cu haine de culoare deschisă sau să intre într-un râu sau lac pentru a încerca să reducă riscul de a muri pe loc, notează publicaţia tipărita la graniţa dintre China şi Coreea de Nord.

Publicaţia a inclus totodată ilustraţii cu moduri de a diminua contaminarea radioactivă, precum spălarea cu apă a pantofilor, curăţarea urechilor cu beţişoare cu bumbac şi o imagine cu un copil care vomită pentru a arăta cum poate fi acordat ajutor medical pentru a accelera eliminarea radiaţiei prin vărsături şi urinare.

Ziarul a prezentat de asemenea un context istoric, menţionând că atunci când SUA au aruncat bomba nucleară la Hiroshima, în Japonia, în 1945, radiaţiile luminoase şi suflul exploziilor au provocat incendii şi furtuni care au distrus 81% din clădirile din oraş, omorând peste 70.000 de oameni. Coreea de Nord a testat săptămâna trecută ceea ce a numit cea mai performantă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care ar putea atinge teritoriul SUA. Preşedintele SUA Donald Trump a avertizat că va distruge regimul nord-coreean, dacă acesta ameninţă SUA cu arme nucleare. China a respins intervenţia militară în dosarul nuclear nord-coreean şi a cerut să se pună capăt războiului declaraţiilor dintre Washington şi Phenian.

Nu rata promotiile! VEZI ULTIMELE OFERTE DE LA eMAG! Click aici!

Loading...