PROMISIUNILE lui Kim Jong-un. MOBILIZARE de ultimă oră la COMPLEXUL NUCLEAR din Coreea. Imaginile din satelit ARATĂ acțiunile Phenianului

Întâlnirea fără precedent dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele din Sud, Moon Jae-in a condus la eforturi istorice pentru denuclearizarea peninsulei, Phenianul promițând să dezafecteze complexul de testare nucleară care crease tensiune la nivel internațional. În fața opiniilor sceptice cu privire la sinceritatea lui Kim, imaginile din satelit surprinse de SUA arată ce se întâmplă, în fapt, în Coreea de Nord.

Statul condus de Kim Jong-un a început procesul de dezafectare a complexului de testare nucleară, singurul din țară, conform informațiilor disponibile, raportează The Guardian. Fotografiile din satelit surprinse de un grup de monitorizare din SUA arată că s-au luat acțiuni în acest sens, ca urmare a unei promisiuni făcute președintelui american Donald Trump de către Kim Jong-un, înainte de întâlnirea istorică dintre cei doi lideri.

Imaginile, surprinse la data de 7 mai, sunt „prima dovadă clară că dezafectarea sitului de testare nucleară este deja în curs de desfășurare”, conform unui mesaj postat pe blogul 38 North, un site web condus de mai mulți foști diplomați americani.

Zona din Punggye-ri, din nord-estul statului, a fost folosită pentru toate cele șase testări nucleare ale Coreei de Nord și se află în inima munților. Kim Jong-un a promis că va închide complexul după întâlnirea istorică pe care a avut-o cu președintele Moon, spunând că Phenianul nu mai are nevoie de acesta de acum încolo.

VEZI SI: Pierdere IMENSĂ in LUMEA FILMULUI. O actriță LEGENDARĂ a MURIT

În acel moment, existau rapoarte care susțineau că locația se prăbușise și ar fi fost inutilizabil, dar Kim însuși ar fi negat aceste perspective, spunând că „avem încă două tuneluri care sunt mai mari decât cele existente și sunt în condiție bună”.

Noile imagini arată că mai multe clădiri-cheie și locații de depozitare au fost dărâmate, iar o linie care ducea la una dintre intrări a fost eliminată complet.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord a spus că Phenianul va invita jurnaliști străini să asiste la scoaterea din funcțiune a complexului de la Punggye-ri.

Loading...