PROTEST contra deciziei Senatului in cazul OPREA si Bogdan Gigina. PARTICIPA si TU

Protesters gather close to Spain's Parliament during a demonstration in Madrid, September 25, 2012. Police prepared on Tuesday for anti-austerity demonstrations in Spain's capital ahead of the government's tough 2013 budget that will cut into social services as the country teeters on the brink of a bailout. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)

Mobilizare pe Facebook pentru protest după votul Senatului în cazul Gabriel Oprea: „Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi”

Pe Facebook a fost postat un anunț de mobilizare pentru un protest ca urmare a respingerii de către senatori a cererii DNA de urmărire penală în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. În București protestul ar urma să aibă loc joi, începând cu ora 18.00, iar punctul de întâlnire este intrarea dinspre Senat a Parlamentului, potrivit paginii evenimentului create pe Facebook.

Un număr de 73 de senatori au votat luni împotriva urmăririi penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, între care Cristian Dumitrescu, Ilie Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Șerban Nicolae.

Pe aceeasi tema: Niste CACATI au SCAPAT un JEG!

Votul a fost unul secret, cu bile. Mediafax a identificat fotografic 24 din cei 73 de senatori care au votat pentru obstrucționarea anchetării de către procurorii DNA a fostului ministru Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a fostului ministru de interne.

Numărul total al senatorilor care au votat a fost de 124, iar șase voturi au fost anulate.

Senatorii identificați fotografic de Mediafax atunci când au introdus bila neagră în urna albă și invers sunt: Ionel Agrigoroaie (PSD), Alexandru Cordoş (PSD), Octavian Bumbu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Daniel Savu (PRU), Petru Frătean (PSD), Gabriela Creţu (PSD), Georgică Severin (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Marius Bota (PSD), Nicolae Moga (PSD), Petru Filip (PSD), Şerban Nicolae (PSD), Florea Voinea (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Daniel Barbu (ALDE), Mihai Niţă (ALDE), Eugen Durbacă (ALDE), Iulian Cristache (Independent, ex-PPDD, ex-UNPR), Gabriel Oprea (Independent, ex-UNPR), Ilie Năstase (Independent, ex-UNPR, ex-PC), Constantin Popa (Independent, PPDD, ex-UNPR), Gheorghe Saghian (Independent, ex-PSD), Valer Marian (Independent, ex-PSD).

Parlamentarii și-au făcut un obicei din a vota împotriva cererilor DNA de începere a urmăririi penale. Anul trecut deputații l-au scăpat pe Victor Ponta de urmărirea penală, iar în primăvara acestui an Camera Deputaţilor a respins prin vot cererile DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă. În iunie senatorii l-au scăpat și pe fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, de urmărirea penală, după ce au respins cererea DNA.

DNA a precizat marți, într-un comunicat, că respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

„Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 1 septembrie 2016 DNA a formulat cererea de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Loading...