REVOLUȚIE în JUSTIȚIE. Procurorii NU mai AU VOIE să ia legătura cu Judecătorii ÎN AFARA sălii de Judecată


Președinta Curții Supreme de Justiție din Israel, Esther Hayut, a anunțat duminică noi reglementări în relația dintre judecători și procurori.

Cea mai importantă dintre noile prevederi este că aceștia nu au voie să mai aibă întâlniri între patru ochi, scrie Jerusalem Post.

Noile reglementări anunțate de Hayut vin după un uriaș scandal care a avut loc în februarie, când un judecător care avea de hotărât asupra unei măsuri de detenție într-o anchetă având conexiuni cu prim-ministrul Benyamin Netanyahu, a avut un schimb de mesaje telefonice cu procurorul.
În luna aprilie, o comisie juridică, formată în special pentru a studia acest caz, a apreciat că gestul lui Ronit Pozansky-Katz reprezintă un comportament nedemn pentru un judecător.

În conformitate cu recomandările acestei comisii, Hayut a interzis orice comunicare directă între judecători și procurori care nu se desfășoară în sala de judecată și nu este înregistrată.

Comisia relatează în raportul său pentru Hayut că au existat cazuri în care procurorii au luat contact cu judecătorii sau cu echipele acestora după orele de program, pentru a obține decizii de arestări din partea acestora.

Potrivit noilor reglementări, în cazuri excepționale – dosare voluminoase, necesitatea unor audieri de urgență sau a unor audieri clasificate – trebuie completată o cerere specială pentru ca procurorul să obțină o întâlnire specială cu judecătorul, dar chiar și aceasta trebuie să aibă loc în sala de judecată și înregistrată oficial.

Loading...