O intervenție militară contra Coreei de Nord ar avea consecințe devastatoare, consideră secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Iar sistemul antirachetă, din care face parte și baza de la Deveselu, este o parte importantă a sistemului de apărare al Alianței și va trebui adaptat acestei noi amenințări.

Totuși, liderul celei mai puternice alianțe militare din lume admite faptul că SUA au dreptul să reacționeze, inclusiv militar, la amenințarea regimului condus de disctatorul Kim Jong-un.

„Folosirea forţei militare ar avea consecinţe devastatoare, cred că nimeni nu-şi doreşte asta cu adevărat”, a declarat Stoltenberg, adăugând că „SUA au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă în acelaşi timp sunt foarte sigur că nimeni nu doreşte o soluţie militară”.

„Câțiva dintre aliați au componente ale sistemului defensiv antirachetă – nu voi intra în detalii operaționale cu privire la aceste capacități militare – dar apărarea antirachetă este doar o parte din răspunsul Alianței la amenințările cu rachete. Așa că va fi mereu o combinație între sistemul antirachetă și acțiuni de descurajare, prin care suntem siguri că putem săi apărăm pe toți aliații”, a mai spus Jens Stoltenberg pentru Bloomberg.

Sursa:evz.ro

Loading...