SCANDALUL privind OUG pentru amnistie și grațiere. Care este pozitia Guvernului


Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că nu a existat în ședința de marți a Guvernului vreun document care să vizeze amnistia sau grațierea, precizând că o nouă întrunire a Cabinetului Dăncilă va avea loc joi, deoarece sunt acte normative care „nu suportă amânare”.

„Nu a fost în ședință de Guvern despre un act privind amnistia sau grațierea. O să fie și joi ședință de Guvern. Ora nu v-o pot comunica. Tematica și ordinea de zi o putem furniza exact în ziua ședinței de Guvern în funcție de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare în ședința de Guvern”, a afirmat la finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Întrebat de ce sunt două ședințe ale Executivului într-o singură săptămână, Nelu Barbu a răspuns: „Pentru că în această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG venit de la Ministerul Mediului care nu suporta amânare și s-a luat decizia să se facă această ședință pentru a se adopta acest act. Pe de altă parte, având în vedere că se apropie vacanța parlamentară sunt acte normative care trebuie adoptate și nu suportă amânare. În funcție de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.”

Informații au apărut în spațiul public potrivit cărora Guvernul ar vrea o OUG pentru pentru grațiere și amnistie. Ar fi ultima săpămână în care Cabinetul Dăncilă ar putea emite ordonanțe de urgență, joi fiind ultima zi a sesiunii extraordinare, nemaifiind necesară convocarea Parlamentului pentru o adoptare ulterioară.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a convocat-o, pe prim-ministrul Viorica Dăncilă miercuri dimineață pentru discuții la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială.

Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au negat informațiile potrivit cărora Executivul ar avea intenția adoptării unei astfel de ordonanțe de urgență.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a negat, luni, că Executivul ar intenţiona să adopte în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, el afirmând că, într-o discuție, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au infirmat zvonurile în acest sens.

„I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine (marți – n.r.). Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea Digi24.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că nu a discutat cu Liviu Dragnea, în cadrul întâlnirii de la Parlament, despre ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, despre care unii spun că ar urma să fie dată pentru liderul PSD, dar că ”din cauza lui Dragnea” nu trebuie lăsați să sufere oameni nevinovați. Președintele Senatului a adăugat că o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu.

„Nu s-a discutat subiectul (unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea – n.r.). Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă şi atunci văd că foarte mulţi muşcă la subiect şi subiectul se umflă. Am fost şi astăzi întrebat dar nu am făcut declaraţii publice pentru că eram îmbrăcat nepotrivit. E un subiect care îi pasionează pe foarte mulţi. Să nu credeţi cumva că vreau să închid subiectul. Nu vreau să credeţi că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii şi a unei graţierii nu ar fi de neconceput. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulţi ani în urmă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la TVR.

Loading...