Sfantul Nicolae – Obiceiuri si datini romanesti

santa

Pentru toti cei care sunt interesati de aceasta sarbatoare, incepem prin a spune ca Sfantul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. El este un fel de pazitor al Soarelui care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

O prima datina este cea a punerii langa icoane sau la usa, a crengutelor de pomi fructiferi care daca vor inflori pana la sfarsitul anului, anul care va veni va fi plin de satisfactii si bucurii. Obiceiul se pastreaza si in prezent dar in mai putine zone ale tarii.

Exista locuri in Romania unde tinerele se stranga in ajunul sarbatorii intr-o casa, unde fac placinte si tot felul de dulciuri. La ora 9 seara, flacaii vin si petrec cu totii. Nu uita sa guste din bunatatile facute de mandre si se bucura de faptul ca sarbatorile de iarna au venit.

In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor, exista zicala ca odata cu venirea Mosului Nicolae, iarna pune stapanire pe tara. Tot Mos Nicolae ar aduce si prima zapada, atunci cand isi scutura barba sura. Astazi insa, batranii spun ca Mosul a intinerit privindu-ne pe noi, astfel ca barba nu mai e atat de sura si zapada se lasa asteptata.

mos-nicolae-imaprte-cadouri-la-copii

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii care nu asculta, sunt mai iuti si ii supara mai des pe bunici sau parinti, primesc atentionare de la Mos, o nuielusa care se pune al loc de cinste pentru a le aminti ca trebuie sa fie cuminti si sa isi bucure parintii. Tot nuielusa ii stimuleaza pe unii, facandu-i mai cuminti, altfel…cum sa mai vina Mosul cel mare, Mos Craciun?

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte. Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

In Europa secolului al XII-lea, aceasta zi speciala, are inca o insemnatate, fiind ziua activitatilor caritabile. Astfel, oamenii incearca sa le aduca zambetul pe buze celor „batuti” de soarta, oferindu-le ceva din putinul lor, care sa le faca sarbatorile mai dulci.

La nemti, traditia sarbatoririi lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea imaginii crestine a Sfantului cu o figura pagana. Acesta este vazut de catre germani ca un batran cu un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetutele pe care copiii si le pregatesc minutios pentru venirea Mosului, acestia scriu in ajun o scrisoare in care apar toate dorintele lor, dar si cativa morcovi pentru caii mosului. Mai mult, Sfanul Nicolae are mereu cu el o carte in care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar daca cei mici nu au fost mici, ei primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele parti ale Germaniei, copiii se imbraca in Mos Nicolae si colinda toate casele vecine in timp ce gazdele le ofera dulciuri.

Loading...

Lasă un răspuns