SOCANT.MAFIA IMOBILIARA din Grecia, suspectată de incendiile apocaliptice

Republica elenă este mistuită de cele mai devastatoare incendii, din 2007 încoace. Și acum, ca și atunci, există suspiciunea că focurile au fost puse de persoane aflate în complicitate cu dezvoltatorii imobiliari ilegali.

Aceste incendii nu sunt chiar nevinovate”, declara luni Nikos Toskas, ministrul Apărării Civile, despre focurile care au pârjolit penisula Atica, regiune unde se află și capitala Greciei. Acestea au provocat cel puțin 79 de morți, cea mai tânără victimă fiind un bebeluș de șase luni, care a murit sufocat cu fum. Alte cel puțin 200 de persoane au fost rănite, iar numărul celor dispăruți nu a fost contabilizat încă.

Primarul Atenei, Giorgos Kaminis, a declarat la rândul său că este posibil ca incendiile să fi fost provocate de o mână criminală.

Suspiciunea în legătură cu originea sinistrului a fost întreținută și de purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tsanakopoulos, care a subliniat concomitența incendiilor: „Cincisprezece focuri au izbucnit simultan pe trei fronturi diferite în regiunea Atenei”, a declarat el.
„Nu este un accident”

Spre deosebire de oficialii greci, Serafim Tsiougris, președintele Sindicatului PanElen al Pompierilor Voluntari, vorbește fără înconjur de mâini criminale: „Pot spune fără nici un fel de rezerve: nu este vorba de un accident. Când un incendiu uriaș izbucnește în Kineta, și alte incendii izbucnesc în mai multe locuri din Atica în același timp, este o coincidență prea mare.”

Incendiile de pădure din Grecia sunt adesea provocate de speculanții de terenuri, pentru a crea noi zone construibile. Scopul lor este ca pe locul pădurilor arse să se ridice construcții, autorizațiile de la autorități fiind obținute post-factum.

Speculanții exploatează legile „flexibile” ale Greciei, dar mai ales faptul că aceasta este singura țară din Uniunea Europeană care nu are un registru forestier. Din cauza prețurilor mari ale proprietăților imobiliare, speculanții vânează mai ales zonele de coastă ale Greciei și regiunea Atenei.

Loading...