O familie de origine arabă din nordul Israelului s-a alăturat grupării teroriste Statul Islamic anul trecut, după ce a trecut prin România, unde și-ar fi vizitat rudele. Familia a revenit acum în Israel, unde a fost inculpată pentru activități teroriste.

Wissam Zbeidat, în vârstă de 41 de ani, şi Sabarin Zbeidat, în vârstă de 30 de ani, doi soţi de etnie arabă din orăşelul israelian Sakhnin, au părăsit Israelul în iunie 2015 împreună cu cei trei copii de patru, şase şi opt ani. Ei au venit în România, penru a participa la ceremonia de absolvire a unei rude, relatează ynetnews.com. De aici, au reușit să ajungă să lupte pentru Statul Islamic.

Mai precis, din România, familia a plecat către Turcia, unde a luat legătura, prin intermediul Facebook, cu un alt cetățean israelian care se alăturase grupării teroriste. Ulterior, a trecut granița în Siria, unde s-au alăturat grupării teroriste.

Jihadiștii le-au confiscat paşapoartele, iar Wassim Zbeidat a fost separat de soţie şi copii şi trimis la studii fundamentaliste islamice în zone din Irak aflate sub control terorist.

VEZI SI: SONDAJ DE OPINIE: REFUGIATII ar trebui sa ajunga si in Romania? SUA critica tarile care refuza imigrantii. Iata replica lui CIOLOS

Wissam a fost trimis să lupte pentru gruparea teroristă și chiar a păzit mai multe zone cucerite de ISIS, care au fost bombardate de armata irakiană. El a ajuns la spital, după ce a fost rănit la un picior.

Bărbatul s-a reunit mai târziu cu familia sa, în Mosul, la sfârșitul anului 2015. De altfel, rudele bărbatului trăiau în condiții mizere, în case fără apă și electiricate. Totodată, copiii familiei Zbeidat nu au avut acces la educație.

La începutul acestui an, zona în care locuia familia a fost bombardată masiv, iar copiii au început să aibă atacuri de panică și anxietate.

Din cauza acestor condiții, familia a decis să revină în Israel. Bărbatul  cerut ajutorul rudelor, care au trimis sume uriașe de bani pentru ca oamenii să poată plăti traficanții de persoane pentru a ieși din Irak.

wissam1-465x390

Familia Zbeidat a încercat de mai multe ori să treacă frontiera turco-siriană. Într-una dintre încercările lor, oamenii și-au drogat copiii pentru ca aceștia să nu facă zgomot și să atragă atenția. Totodată, într-o altă încercare, soldații turci și jihadiștii din cadrul Statului Islamic au deschis focul asupra lor.

VEZI SI: ISIS schimbare de tactica: AMENINTARI la adresa EUROPEI. Ii indeamna pe cei care adera la JIHAD sa nu mai plece din EUROPA ci sa aduca jihadul la ei acasa. „Aduceti moartea pedepsind Europa”

Într-un final, Wissam și Sabrin Zbeidat au reușit să ajungă în Israel. Mai precis, ei au revenit pe 22 septembrie în țara lor, însă au fost arestați imediat pe aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Suspecţii au fost puşi sub acuzare joi, de autorităţile judiciare din Haifa (Israel), pentru activităţi teroriste şi apartenenţă la o organizaţie teroristă islamistă.

„Da, am fost în Mosul și m-am alăturat grupării Statul Islamic. Am decis să revin în Israel singur, fără ca cineva să facă presiuni asupra mea”, a declarat Wissam, în fața instanței, recunoscând acuzațiile.

Potrivit unui raport citat de Washington Post, aproximativ 300.000 de cetățeni străini din peste 100 de țări, inclusiv familii, au fugit în Siria și Irak pentru a se alătura Statului Islamic.

SURSA

Loading...
loading...