Udrea ar putea SCĂPA de ÎNCHISOARE. Decizie-ȘOC a ÎCCJ în DOSARUL „Gala Bute”

Elena Udrea și Rudel Obreja ar putea scăpa de închisoare în Dosarul „Gala Bute”, deși au fost condamnați definitiv. Un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a admis sesizarea CCR cu o excepție ridicată de fostul președinte al Federației Române de Box.

După ce avocatul Dan Lupașcu, apărătorul lui Rudel Obreja a invocat două excepţii de neconstituţionalitate în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, un complet de 5 judecători de la ai Curții Supreme a decis sesizarea Curții Constituționale a României (CCR). Magistrații Înaltei Curți au admis, marți, una dintre cele două excepții ridicate de avocatul lui Rudel Obreja, condamnat în dosarul Gala Bute la 5 ani de închisoare.

Decizia de sesizare este definitivă.

Inițial, Dan Lupașcu a cerut sesizarea CCR pe un articol de lege privind efectuarea unei expertize în cadrul unui proces penal, dar și cu privire la compunerea completului de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Prima sesizare a fost admisă deși, inițial, un alt complet de judecată a respins această excepție că inadmisibilă.
„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.172 alin. 9, 10 și 12 din Codul de procedura penală. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedura penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta Înaltei Curți.

Articolul 172 din Codul de procedura penală stabilește modul în care sunt dispuse expertizele și constatările în timpul proceselor.

(9) Când există pericol de dispariție a unor mijloace de proba sau de schimbare a unor situații de fapt ori este necesară lămurirea urgență a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanță efectuarea unei constatări.

(10) Constatarea este efectuată de către un specialist care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afară acestora.
(12) După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, se dispune efectuarea unei expertize.

Instanţa Supremă a admis o cerere făcută de avocatul fostului preşedinte al Federației Ronâne de Box Rudel Obreja. Tot în Dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnată la șase ani de închisoare. Avocatul lui Obreja, Dan Lupaşcu, a depus în instanţă protocolul de cooperare dintre SRI şi Parchetul General, document recent desecretizat. El a solicitat ca procurorii DNA să transmită instanţei dacă au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI în cadrul anchetei din dosarul „Gala Bute”. „Emiteţi o adresă către DNA, pentru a ni se comunica dacă a existat un plan de acţiune comună, dacă a fost constituită o echipă de anchetă comună, dacă DNA a comunicat operativ modul de valorificare a informaţiilor de la SRI şi dacă SRI a sprijinit efectuarea constatării tehnice. Vrem să beneficiem de dreptul la apărare. După ce primim aceste informaţii ne rezervăm dreptul să cerem anularea acestui protocol. Vrem să vedem dacă efectele protocolului s-au răsfrânt asupra acestui dosar”, a spus avocatul.

Pe de altă parte, Dan Lupaşcu a solicitat să aibă acces la protocolul încheiat între SRI şi Instanţa supremă, însă cererea sa a fost respinsă de judecători.

Loading...