ULTIMA ORA. PROTESTE de AMPLOARE in TARA si in CAPITALA. Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” nu este de acord cu TRANSFERUL TAXELOR SOCIALE de la ANGAJATOR la ANGAJAT

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă mitinguri şi acţiuni de pichetare la sfârşitul lunii septembrie, în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, în data de 4 octombrie. Sindicaliştii spun că dacă Executivul îşi menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în proiectul de buget pentru 2018, ar putea avea loc un „conflict social de amploare”.

Sindicaliştii spun că, în primă etapă, în perioada 25-29 septembrie vor avea loc acţiuni de pichetare sau mitinguri în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi solicitări pentru convocarea Comisiilor de dialog social judeţene pentru înaintarea şi susţinerea revendicărilor.

De asemenea, în 4 octombrie va avea loc un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, începând cu orele 11,00.

„În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanşarea unui conflict social de amploare”, subliniază CNS „Cartel Alfa”.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajat la angajator şi spun că lucrătorii vor suporta consecinţele negative ale acesteia.

„Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, spun sindicaliştii.

Ei consideră că astfel vor scădea veniturile nete din muncă şi ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10%. De asemenea, mai spun ei, angajatorii nu vor mai avea nicio răspundere socială, prin eliminarea contribuţiei pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

„(…) Calitatea locurilor de muncă în România este dintre cele mai scăzute din UE. Desfiinţarea contribuţiei pentru concedii medicale înseamnă că salariaţii vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuţiei pentru creanţe salariale lasă descoperiţi lucrătorii în cazul insolvenţei companiei, fără să-şi mai poată recupera salariile. Toate acestea ar determina o modificare radicală a legislaţiei specifice, ceea ce este de natură să ducă la un conflict de norme cu legislaţia internaţională (Convenţii OIM ratificate sau directive EU)”, precizează sindicatul, adăugând că desfiinţarea contribuţiei pentru şomaj presupune că şomajul va fi suportat integral de stat.

„Considerăm că această soluţie originală a guvernului va da peste cap întreaga piaţă a muncii, cu consecinţe deosebit de grave prin creşterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget şi prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, subliniază CNS „Cartel Alfa”.

Sursa:observator.tv

 

Loading...
loading...

Niciun comentariu până acum

Lasă un răspuns