ULTIMELE INFORMAŢII despre un SCENARIU HORROR in Romania. Breaking news


Cutremurul din 1977 ar putea ajunge o simplă glumă, din punct de vedere financiar. „Riscul de catastrofă naturală continuă să reprezinte o temă de interes pentru autorități din perspectiva dimensiunii și duratei efectelor asupra vieții și bunurilor oamenilor, aflate pe zone geografice întinse”, a spus, la un eveniment de profil, Valentin Ionescu, directorul direcției Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În ciuda avertismentelor, dar și a faptului că asigurarea casei este obligatorie, românii ezită să se protejeze cu ajutorul unui astfel de instrument. De ani de zile, doar circa 19% din totalul locuințelor din România sunt asigurate.

Menționăm că asigurarea obligatorie de locuință acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro.

„Calculele realizate în baza modelelor de risc acceptate la nivel internațional arată că, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, doar Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) ar trebui să achite aproximativ 775 de milioane de euro“, a arătat, la o conferință de presă, Maya Popovic, director executiv la Willis Re, unul dintre marii reasigurători ai lumii. În baza calculelor privind expunerea la risc, PAID achiziționează, anual, programe de reasigurare.

În prezent, acoperirea totală se ridică la 900 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, pe un scenariu moderat, PAID se așteaptă să plătească cel mult 900 de milioane de euro. Atenție, însă, PAID se referă doar la expunerea pe care o are, adică sub 20% din totalul locuințelor. Extrapolând, pagubele generate de un cutremur ca cel din 1977 ar putea ajunge la de cel puțin cinci ori suma reasigurată de PAID, adică circa 4,5 miliarde de euro.

Loading...