UPDATE. SCANDAL imens la ONU. ULTIMATUM DUR, respins cu fermitate: „Nimeni nu ne va da termene”

Spania, Franța și Germania au transmis președintelui venezuelean Nicolas Maduro un termen de opt zile pentru convocarea alegerilor, în caz contrar recunoscându-l pe Juan Guaido drept președinte iar el să organizeze scrutinul respectiv.

UPDATE – Venezuela a respins categoric ultimatimul lansat.

„Nimeni nu ne va da termene, nici să ne spună dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza. „Cine sunteţi voi să daţi un ultimatum unui guvern suveran ? Este o ingerinţă infantilă”, a afirmat Arreaza în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Venezuela nu va permite nimănui să ne impună vreo decizie sau vreun ordin. Vom continua să urmăm calea democraţiei noastre”, a mai spus ministrul venezuelean.Arreaza a afirmat că relatările din media americană şi mesajele pe Twitter ale vicepreşedintelui american Mike Pence şi ale secretarului de stat Mike Pompeo arată că Washingtonul se află în spatele „loviturii de stat” a opozantului Juan Guaido.

„Dacă în decurs de opt zile nu vor fi convocate alegeri corecte, libere şi transparente în Venezuela, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei”, pentru ca el „să convoace aceste alegeri”, a declarat şeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez sâmbătă în faţa presei la Palatul Moncloa.Aceleaşi mesaje au venit şi din partea Franţei şi a Germaniei.

Aceste anunţuri din partea Madridului, Parisului şi a Berlinului intervin după ce statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri seara să se înţeleagă asupra unei noi „declaraţii comune” care să facă apel la convocarea rapidă de alegeri în Venezuela, în caz contrar UE îl va recunoaşte pe Juan Guaido, potrivit unor surse diplomatice, informează Agerpres.

Loading...