VIATA de DINCOLO DE GRATII la „PENITENCIARUL de COPII”.

Adolescenții care comit infracțiuni până la vârsta de 18 ani își ispăşesc pedeapsa în singurul penitenciar de minori din țară, situat în Tichilești, judeţul Brăila. Aproximativ 350 de condamnați sunt în această închisoare.

Elevul din Brăila care a fost prins că oferea marijuana colegilor, riscând pentru asta o sentință de 15 ani de închisoare, va ajunge, în cazul unei condamnări, la penitenciarul de la Tichilești, Brăila, acolo unde își va continua studiile, se va uita la seriale în celulă și va intra într-unul din cele două clanuri importante ale închisorii de copii. Nu este vorba de clanuri interlope, așa cum se întâmplă în restul pușcăriilor, ci de grupări de susținere a celor mai în vogă fotbaliști. Așa că Albert Georgian Venardi, elevul din municipiul Brăila, de la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, va alege dacă va intra în Clanul “Ronaldo” sau Clanul “Messi”.

Reamintim că acesta era membru de top al unei grupări naționale de distribuitori de droguri, marijuana, mai exact, iar succesul său se baza pe faptul că își convingea ușor colegii să tragă un fum. Distribuia drogurile achiziționate din Bulgaria într-un cerc larg de consumatori din municipiul Brăila, format mai ales din colegi de liceu, dar și alți tineri, potrivit DIICOT.

La Penitenciarul Tichilești ajung tinerii care la data comiterii infracțiunilor erau minori. Așa că dacă ajung să fie condamnați definitiv după această vârstă, ei tot la Tichileşti sunt trimiși. Așa se explică de ce în închisoarea de minori sunt și condamnați cu vârste apropiate de 30 de ani. Însă dacă pe parcursul executării pedepsei trec de 21 de ani, deținuții “bătrâni” sunt mutați în altă secție. “Nu pot interacționa în nici un fel cu ceilalți, cu minorii. Nu vrem să aibă o influență negativă”, ne asigură reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

La Tichilești sunt în jur de 350 de deținuți, cam o sută de minori, vreo două sute până la 21 de ani, iar restul sunt peste acest prag. Majoritatea infracțiunilor ai căror autori au vârste fragede sunt furturile și tâlhăriile.

Programul condamnaților începe pe la 7-8 dimineața, asta pentru că 130 dintre deținuți se duc la școală. În celule sunt cazați câte patru deținuți, pe grupe de vârstă. Stingerea se dă în jurul orei 23.00. Ușile camerelor nu sunt închise noaptea, dar deținuții nu au voie să iasă.

La Tichilești, minorii, și nu numai, își pot începe sau continua studiile de 12 clase. “Sunt profesori pentru fiecare disciplină. Vin aici special pentru cursuri”, ne mai explică Muscalu. Sunt cam zece elevi în fiecare clasă.

În timpul orelor există și o pauză. În această recreație, elevii sunt scoși în curte. La fiecare etaj, în fața scărilor, sunt gratii care nu pot fi deschise decât de gardieni.

Inspectorii Apador-CH au descoperit, anul trecut, că minorii fumează și că acest fapt “este o sursă constantă de trafic și tensiuni între deținuți. Tinerii au voie să cumpere țigări de la chioșcul centrului și le trafichează cu minorii, contra unor sume mari de bani, haine, alimente sau servicii. Unii minori ajung să-și dea și încălțămintea pentru țigări”, este scris într-un raport al ONG-ului.

Fotbalul și serialele sunt preferințele micilor condamnați, inclusiv telenovelele. După schimbarea Codului Penal, în februarie 2014, tinerii de peste 21 de ani care au comis infracțiunile pentru care au fost condamnați înainte de împlinirea vârstei de 18 ani au fost mutați într-una din cele trei închisori destinate minorilor (Tichilești, Craiova și Târgu Mureș). Chiar dacă în momentul mutării aveau mult peste 21 de ani. Așa s-a ajuns în situația ca la Tichilești să fie cazat și un deţinut de 29 de ani.

Sursa:libertatea.ro

Loading...

Lasă un răspuns