tigani-dc

O cunoscuta revista americana a publicat un amplu articol despre tiganii romani care aleg sa emigreze ilegal in Statele Unite. Jurnalistii sustin ca Europa devine tot mai ostila fata de tigani.

Jurnalistii americani prezinta povestea unui tigan de 52 de ani, Viorel Romanescu, care a ajuns in California prin intermediul mafiei mexicane.

 Atunci cand Viorel Romanescu si-a parasit anul trecut satul sau din Romania, acesta nu a ales sa urmeze drumul cunoscut spre o viata mai buna in Vestul Europei, in schimb si-a vandut porcul si calul pentru un bilet dus spre Mexic. Apoi, Viorel si-a luat inima in dinti si a trecut ilegal frontiera mexicana de la Tijuana, iar inconjurat de granicerii americani a depus o cerere de azil in Statele Unite. ”Am decis sa plec pentru ca aveam probleme sa supravietuiesc. Nu am putut sa suport modul in care eram tratati, fara niciun respect”, spune cetateanul roman de etnie roma, care a decis la cei 52 de ani ai sai sa inceapa o noua viata in Riverside, California.
VEZI SI: VIDEO – Locul unde TIGANII primesc LOCUINTE GRATUITUITE. Primaria le PLATESTE gazele, apa si curentul!

In ultimele noua luni, aproximativ 1.800 de cetateni romani au fost retinuti la frontiera sudica a Statelor Unite, prin comparatie cu cei 400 de romani descoperiti anul trecut de granicerii americani la frontiera mexicana. Acestia sunt adusi peste ocean de sentimentul antiimigrationist care domina acum Vestul Europei.

”Oamenii ajung intr-o situatie destul de disperata si incearca sa solicite azil aici”, sustine Ethel Brooks, care conduce organizatia non-guvernamentala Centrul European pentru Drepturile Romilor din Budapesta.

Etnicii romi au mai multe oportunitati in Statele Unite, in ciuda proliferarii populismului si propunerilor legate de inasprirea legilor antiimigratie. Granicerii americani sustin ca romii vin in grupuri de pana la 20 de persoane la frontiera mexicana, iar adeseori sunt condusi peste granita de contrabandisti.

”Fiecare spune ca este rom. Ei sustin ca fac parte dintr-o minoritate persecutata in Romania”, a declarat granicerul american Daniel Parks.

Minoritatea roma a ajuns in urma cu peste 1.000 de ani in Europa si s-a confruntat de-a lungul veacurilor cu sclavie, discriminare, evacuare fortata, iar romii au fost chiar vizati de exterminare in lagarele de concentrare naziste. Peste 10 milioane de romi locuiesc in prezent in statele europene, iar cei mai multi sunt concentrati in Romania, Bulgaria si Ungaria, unde tind sa locuiasca la marginea societatii, iar de cele mai multe ori sunt obligati sa cerseasca pentru a supravietui.

VEZI SI: TIGANII fac legea. „Ne-au ATACAT pentru ca mergeam pe asfaltul lor!” ROMANII cer interventia AUTORITATILOR

”Exista foarte multa discrimineare impotriva etnicilor romi in aproape toate statele europene. Potrivit stereotipurilor, acestia sunt vazuti adesea drept cersetori sau talhari”, sustine Natalia Banulescu-Bogdan, directoarea programului international de la Institutul Politicii de Migratie din Washington.

Dupa ce Romania si Bulgaria au aderat in urma cu noua ani la UE, romii au inceput sa se indrepte spre statele vestice, unde s-au confruntat cu o rezistenta din ce in ce mai mare. In Suedia, clasa politica dezbate daca ar trebui sa interzica cersitul. In vreme ce autoritatile franceze demoleaza taberele rome de la marginea metropolei Paris. Guvernul canadian a adoptat in urma cu patru ani o legislatie pentru a respinge asa-numitele solicitari de azil ”fictive”, dupa ce cateva mii de etnici romi din Ungaria au cerut azil in Canada.

Acum romii isi incearca norocul la visul american, iar multi dintre acestia ajung in suburbiile metropolei Los Angeles. O parte dintre imigrantii romi isi gasesc un apartament, in vreme ce altii isi instaleaza corturile in parcuri publice pana ce isi gasesc un acoperis deasupra capului. Uneori, imigrantii romi reusesc sa-si gaseasca de lucru ca oameni de seviciu in timpul noptii sau in restaurante. Biserica Romana a Bunului Samaritean din Riverside este de multe ori un sprijin pentru imigrantii romi care ajung in Statele Unite. In mijlocul multimii de credinciosi, Viorel Romanescu isi aminteste aventura sa din Cornetu pana in Tijuana, iar apoi Los Angeles. Acesta isi aminteste cum a promis ca-si va rade mustata imediat ce va ajunge pe pamant american, pentru a marca un nou inceput in viata.

VEZI SI: VIDEO – HAOS produs de 11 TIGANI in frunte cu Chipteru Mondialu, intr-un club de manele. „MOARTE ROMANILOR!” au strigat animalele salbatice

Pastorul bisericii romane din Riverside este Bobby Moise, un afacerist roman care a fugit in 1987 de dictatura lui Nicolae Ceusescu, iar acum ii asteapta cu inima deschisa pe imigrantii romani ca Viorel Romanescu. Acesta se mandreste ca ii ajuta pe romanii de etnie roma sa-si gaseasca un acoperis deasupra capului si sa se intoarca spre Dumneazeu. ”Ei isi risca viata doar pentru a ajunge aici, confrutandu-se cu o calatorie dificila peste ocean si cu organizatiile criminale din Mexic”, sustine pastorul Moise.

Viorel Romanescu locuieste impreuna cu niste rude din Riverside, in timp ce asteapta ca autoritatile americane sa decida daca indeplineste conditiile pentru a primi azil, un proces care poate sa dureze ani de zile. Insa, romanul de etnie roma este pregatit sa astepte. ”Nu ma intorc in Romania. Imi place viata mea de aici. O povara a fost ridicata de pe umerii mei”, sustine Romanescu. Insa, sederea pe pamant american nu este un pariu sigur pentru cetatenii romani de etnie roma.

Luna trecuta, un numar total de 1,265 de romani erau vizati de procedurile de deportare pentru incalcarea termenilor vizei.

Sursa: aktual24.ro

Loading...
loading...